O połowę mniej niż obecnie
Ile w Polsce potrzeba cukrowni
O połowę mniej niż obecnie
W Polsce, która po wejściu do Unii Europejskiej stałaby się jednym z bardziej liczących się we Wspólnocie producentów cukru (więcej będą produkowały tylko trzy kraje UE: Francja, Niemcy i Włochy) , statystyczna polska cukrownia pozostalaby prawdziwym "kopciuszkiem".
W 13 krajach Unii Europejskiej (w Luksemburgu nie ma cukrowni, a w Portugalii są tylko rafinerie cukru) jest obecnie 179 cukrowni, tymczasem w Polsce jest ich aż 78, z czego w ubiegłym roku pracowało 76. Przy zaledwie dwuipółkrotnie mniejszej liczbie cukrowni produkuje się u nas ponad 10 razy mniej cukru niż w 13 krajach Unii Europejskiej. A dzieje się tak dlatego, że możliwości przerobowe przeciętnej cukrowni w krajach UE są ponad 4 razy większe...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta