Kto nie musi -- niech nie je
Konserwanty zamiast środków higienicznych
Kto nie musi -- niech nie je
Dodatki do żywności, oznaczone literą Echronią produkty spożywcze przed rozwojem bakterii, przed pleśniami produkującymi rakotwórcze aflatoksyny, uatrakcyjniają je nową barwą, konsystencją, smakiem. Są bezpieczne dla zdrowia -- stwierdza najnowszy raport Europejskiego Komitetu Naukowego ds. Żywności.
Wyjątek stanowią kwas mrówkowy -- E 236 oraz jego sól sodowa -- E 237 i wapniowa E-- 238 zakazane w krajach Unii Europejskiej, a w Polsce dopuszczone do konserwowania soków owocowych -- powiedział dr Zbigniew Hałat, epidemiolog, dyrektor Medycznego Centrum Konsumenta podczas konferencji prasowej 10 bm. 17 dodatków oznaczonych literą Edopuszczonych jest do stosowania w krajach UE. Każdy z nich ma gwarancje naukowe. Największym zagrożeniem dla naszego zdrowia jest brud i skażone środowisko.
Państwowa Inspekcja Sanitarna w ub. r. zakwestionowała co trzecią próbę produktów mlecznych -- co piątą z powodów mikrobiologicznych. Państwowa Inspekcja Handlowa stwierdziła zaś wady ukryte w 45 proc. badanych partii artykułów żywnościowych.
Obciążeni alergicznie
Naturalne składniki żywności częściej wywołują alergie niż substancje chemiczne do nich dodawane --...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta