Cukrowa panika w polskich sklepach
Polacy masowo wykupują cukier, co doprowadziło do dużych podwyżek, w ciągu miesiąca aż o 100 proc. To przełoży się na wyższe ceny słodyczy, zwłaszcza karmelków
W ciągu miesiąca ceny detaliczne cukru w sklepach skoczyły z 3 zł do ok. 6 zł. Powodem jest masowe wykupywanie cukru przez gospodarstwa domowe. Cukier w polskich sklepach jest teraz znacznie droższy niż w innych krajach Unii Europejskiej.
– Galopujący wzrost ceny cukru ma istotny wpływ na koszty produkcji wyrobów opartych na tym surowcu. Szczególnie w przypadku karmelków ten udział jest znaczny i bezpośrednio przekłada się na rentowność związaną z tą grupą produktów –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta