Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cukrowa panika w polskich sklepach

11 marca 2011 | Ekonomia | Magdalena Kozmana
Najbardziej zdrożał cukier w ostatnich tygodniach. Odpowiadają za to konsumenci, którzy robią duże zapasy.
źródło: Rzeczpospolita
Najbardziej zdrożał cukier w ostatnich tygodniach. Odpowiadają za to konsumenci, którzy robią duże zapasy.

Polacy masowo wykupują cukier, co doprowadziło do dużych podwyżek, w ciągu miesiąca aż o 100 proc. To przełoży się na wyższe ceny słodyczy, zwłaszcza karmelków

W ciągu miesiąca ceny detaliczne cukru w sklepach skoczyły z 3 zł do ok. 6 zł.  Powodem jest masowe wykupywanie cukru przez gospodarstwa domowe. Cukier w polskich sklepach jest teraz znacznie droższy niż w innych krajach Unii Europejskiej.

– Galopujący wzrost ceny cukru ma istotny wpływ na koszty produkcji wyrobów opartych na tym surowcu. Szczególnie w przypadku karmelków ten udział jest znaczny i bezpośrednio przekłada się na rentowność związaną z tą grupą produktów –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8874

Spis treści

Ekonomia

Zamów abonament