Zbiórki żywności wzrosną 10 razy, ale spadną zamówienia
Bardzo krótki czas na znalezienie wiarygodnych odbiorców, finansowe ryzyko przerzucone na sklepy. Nowa ustawa mająca ukrócić marnowanie żywności generuje sporo problemów.
– Jeszcze relatywnie niedawno i producenci, i dystrybutorzy walczyli o to, żeby nie być karani przez urzędy skarbowe za przekazywanie żywności. Teraz natomiast mogą być ukarani za jej nieprzekazanie – mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, zapytany o wpływ na branżę nowej ustawy o zapobieganiu marnowania żywności.
W tej dziedzinie Polska jest czempionem, mamy piąte miejsce w UE, Polak rocznie wyrzuca 270 kg żywności, średnia unijna to 180 kg. Łącznie daje to wynik ok. 100 tys. ton żywności w roku, wskazują szacunki Banków Żywności.
W obecnym kształcie ustawa...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta