Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Firmowe posiłki nie zawsze są kosztem

04 marca 2010 | Dobra firma | Agnieszka Blank

Czy koszty usług kateringowych, czyli obsługi gastronomicznej spotkań przez firmy zewnętrzne, można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów? Wiele zależy od okoliczności, w jakich ten wydatek jest ponoszony

Do takich kosztów – w świetle art. 15 ust. 1 ustawy o CIT (analogicznie art. 23 ust. 1 ustawy o PIT), można zaliczyć wydatki poniesione przez podatnika w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów.

Wydatki takie muszą być ponadto właściwie udokumentowane, a podatnik powinien być w stanie wykazać ich związek z oczekiwanymi przez niego przychodami bądź też zabezpieczanym źródłem przychodów.

Ponadto należy pamiętać, że art. 16 ust. 1 ustawy o CIT (art. 23 ust. 1 ustawy o PIT) wskazuje kategorie wydatków, które, nawet pomimo spełniania ogólnej definicji kosztów uzyskania przychodów, o której mowa wyżej, nie mogą być do nich zaliczone.

Wydatki na katering nie zostały wprawdzie wprost wskazane w tym przepisie, nie oznacza to jednak...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8564

Spis treści
Zamów abonament