Hossa na rynku lokalnego piwa
Regionalne browary liczą na kolejny udany sezon. W umocnieniu pozycji mają im pomóc nowe produkty
– Jeżeli w całym sezonie będzie tak ciepło jak w pierwszych dniach maja, to sprzedaż browarów regionalnych może zwiększyć się o nawet kilkanaście procent – mówi „Rz" Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich (SRBP).
W ubiegłym roku, gdy popyt na piwa zwiększył się średnio o niemal 5 proc., sprzedaż regionalnych warzelni urosła o prawie jedną dziesiątą.
Inaczej niż konkurencja
Lepiej niż cała branża – na rynku w niemal 90 proc. kontrolowanym przez Kompanię Piwowarską, grupę Żywiec i Carlsberg Polska – lokalne firmy wypadły także w pierwszym kwartale tego roku. Jej przedstawiciele szacują, że łączna sprzedaż piwa mogła pójść w tym czasie w górę o 2 proc.
– Pierwsze trzy miesiące tego roku były dla nas...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta