Wołowina dla bogaczy
Rozmowa z prof. Jarosław Dumanowski, historykiem sztuki kulinarnej, UMK
Rz: Polacy jedzą bardzo mało wołowiny. Najnowsze prognozy mówią, że będzie jeszcze gorzej. Wołowina jest za droga?
Jarosław Dumanowski: Jemy głównie mięsa najbardziej uprzemysłowione, a one są znacznie tańsze. Masowa industrializacja hodowli świń i kurczaków spowodowała, że w naszym jadłospisie nie ma już praktycznie miejsca na inne mięsa.
A jak to wyglądało dawniej?
Kiedyś wołowiny...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta