Wołowina przegrywa z tańszym drobiem
Do 2,2 kg na osobę może zmaleć w tym roku spożycie mięsa wołowego
73 kg mięsa zje w tym roku przeciętny Polak – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Wyższe – ale tylko o niecałe 0,5 kg – będzie w tym roku spożycie drobiu. Kolejny rok z rzędu spaść może natomiast konsumpcja wołowiny. Według IERiGŻ wyniesie 2,2 kg per capita wobec 2,3 kg rok wcześniej. Jeszcze na początku XXI w. statystyczny Polak zjadał ponad 7 kg wołowiny rocznie. Natomiast w 1989 r., w którym zostały zniesione kartki na mięso, jej spożycie przekraczało 16 kg na osobę.
Producenci edukują
Zdaniem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta