Mleko lepsze od schabowego
Niskie spożycie wapnia grozi w Polsce wybuchem epidemii osteoporozy
Mleko lepsze od schabowego
Drastyczny spadek spożycia mleka w Polsce, do jakiego doszło w ostatnich latach, może doprowadzić do jeszcze większego wzrostu zachorowalności na osteoporozę. Alarmujące dane na ten temat, opublikowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, są szczególnie niepokojące, gdyż zapadalność na tę chorobę w kraju i tak jest dość wysoka. Najbardziej niekorzystne jest niskie spożycie mleka i jego przetworów przez dzieci. Tymczasem aż połowa młodzieży źle się odżywia, głównie ta, która dojeżdża do szkoły.
-- Zadziwiające, że mleko, które przez wszystkich specjalistów zgodnie uznawane jest za podstawowy produkt spożywczy, w Polsce wciąż wywołuje tyle kontrowersji i nieporozumień -- mówi dyr. IŻiŻ Lucjan Szponar. Ustalono, że nie ma lepszego źródła wapnia, ważnego składnika pokarmowego, od którego zależy wzrastanie kości i budowa ich struktury. Mleko jest dobrym źródłem witamin, głównie A, B 1 i B 2 (nie zawiera tylko witaminy C) , a także soli mineralnych. Dostarcza nawet więcej białka niż mięso, tak preferowane przez większość osób w kraju.
Czym skorupka za młodu nasiąknie
Mleko trudno zastąpić jakimikolwiek innymi produktami, zarówno warzywami i owocami, jak też takimi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta