Fermentacja w miazdze
Fermentacja w miazdze
Stanisław Michalkiewicz
Tytułowe określenie używane jest w winiarstwie. Zmiażdżone winogrona wrzuca się do kadzi, gdzie rozpoczyna się fermentacja. Celem fermentacji w miazdze jest uzyskanie właściwego zabarwienia moszczu winnego, dlatego ta metoda stosowana jest wyłącznie do winogron tzw. czarnych. Jeżeli miazga fermentuje w kadzi krótko, otrzymujemy moszcz różowy.
Jeżeli dłużej -- czerwony.
W niedzielę, 12 stycznia, utworzona została nowa partia polityczna, powstała z fuzji Partii Konserwatywnej, Stronnictwa Ludowo-Chrześcijańskiego i grupy działaczy, którzy opuścili Unię Wolności. Nowa partia zamierza przystąpić do Akcji Wyborczej Solidarność jako "poważny partner". Ale przecież zarówno Partia Konserwatywna, jak i Stronnictwo Ludowo-Chrześcijańskie już były w AWS w charakterze partnerów. Być może obydwie partie miały wrażenie, że nie są tam traktowane jako partnerzy poważni i że ich ponowne wejście do AWS już po zjednoczeniu tej powagi im przysporzy? Bardzo możliwe, ale w takim razie warto zastanowić się, na czym to "poważne partnerstwo" miałoby polegać.
Program prawdziwy i publicystyka
W przypadku koalicji partii politycznych charakter partnerstwa może objawić się na dwóch płaszczyznach. Partner jest "poważny", jeśli dominuje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta