Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bourgogne Côtes-d’Auxerre

16 października 2015 | Nauka | Jerzy Mazgaj
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: Rzeczpospolita

Ostatnio czerpaliśmy pełnymi garściami z włoskich piwnic – chianti, bardolino, supertoskany, nebbiolo d'Alba. To wina idealne na tę porę roku. Ich nasycone, głębokie aromaty znakomicie komponują się z jesiennymi przysmakami na naszych stołach. Pora jednak na zmianę.

Dziś udajemy się do Burgundii. Ten region rozciąga się wąskim pasem od Dijon aż za Macon lub nawet Lyon, jeśli do jego części oprócz Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise i Maconnais zaliczyć również Beaujolais. Na dźwięk słowa „Burgundia" winni entuzjaści odczuwają przyjemne podniecenie. Stąd bowiem pochodzą trunki uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Montrachet, La Tache, Chambertin, nie mówiąc już o Romanée-Conti – te kilka nazw z listy 33 burgundzkich grand cru powinien kojarzyć każdy, kto choć trochę interesuje się winem.

Grand cru to ścisła czołówka i zaledwie niewielki procent...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10271

Wydanie: 10271

Spis treści
Zamów abonament