Bourgogne Côtes-d’Auxerre
Ostatnio czerpaliśmy pełnymi garściami z włoskich piwnic – chianti, bardolino, supertoskany, nebbiolo d'Alba. To wina idealne na tę porę roku. Ich nasycone, głębokie aromaty znakomicie komponują się z jesiennymi przysmakami na naszych stołach. Pora jednak na zmianę.
Dziś udajemy się do Burgundii. Ten region rozciąga się wąskim pasem od Dijon aż za Macon lub nawet Lyon, jeśli do jego części oprócz Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise i Maconnais zaliczyć również Beaujolais. Na dźwięk słowa „Burgundia" winni entuzjaści odczuwają przyjemne podniecenie. Stąd bowiem pochodzą trunki uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Montrachet, La Tache, Chambertin, nie mówiąc już o Romanée-Conti – te kilka nazw z listy 33 burgundzkich grand cru powinien kojarzyć każdy, kto choć trochę interesuje się winem.
Grand cru to ścisła czołówka i zaledwie niewielki procent...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta