Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kulinarne prowokacje

16 października 2015 | Nauka | Justyna Adamczyk
źródło: Rzeczpospolita

Czasami człowiek musi, inaczej się udusi – śpiewał klasyk. Kucharze, na co dzień spowici oparami znad garnków, ścigający się z czasem, także czasami muszą.

Muszą dać się ponieść fantazji i żądzy nieskrępowanej kreacji. Objawia się ona najczęściej w zamkniętych kolacjach degustacyjnych, podczas których ważkie aspekty, jak food cost, procedury czy powtarzalność, tracą na znaczeniu. Niestety, na znaczeniu często traci również smak. Wszak podobno nikt i nic nie powinno ograniczać artysty, a sztuka nie jest do podobania się, więc może i jedzenie nie jest od smakowania. Ten tor dywagacji wydaje mi się jałowy, jako że sztuka satysfakcjonująca tylko twórcę mnie nie zajmuje.

W środę, na przedmieściach Wrocławia, w, delikatnie rzecz ujmując, spartańskich warunkach odbyła się...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10271

Wydanie: 10271

Spis treści
Zamów abonament