Specjaliści od małej czarnej
Rosnąca liczba kawiarni oraz moda na parzenie espresso w domu napędzają w Polsce popyt na kawy ziarniste.
– Konsumenci są coraz bardziej świadomi, szukają produktów wytwarzanych lokalnie lub przez małych wytwórców. Dotyczy to nie tylko kawy, ale wielu produktów spożywczych, jak sery czy piwa – mówi Mateusz Kuc, dyrektor zarządzający łódzkiej palarni kawy Bean & Buddies.
Śledząc ziarno
To sprawia, że w Polsce rośnie popyt na kawę w ziarnach. Wykorzystują ją zarówno kawiarnie, których jest nad Wisłą coraz więcej, jak i miłośnicy dobrej kawy parzący ją w domach.
W ślad za tym w ostatnim czasie przybyło w naszych kraju rzemieślniczych palarni kawy. Wiele z nich to małe, rodzinne biznesy. W sumie paleniem kawy zajmuje się już blisko 100...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta