Akcyza groźna dla cydrów i win
Zmienia się rynek win owocowych. Kiedyś kojarzone z najniższą półką, dziś odzyskują dobry wizerunek. Producenci skarżą się jednak, że nie mają w kraju łatwego życia, i szukają sprzymierzeńców.
Aleksandra Ptak
Branża twierdzi, że polskie wina owocowe mogą osiągnąć europejską jakość. Powstają wina deserowe, wiśniowe, nalewki, wina ekologiczne, aroniowe, duże nadzieje wiąże się też z cydrem. Cóż z tego, skoro ich wytwórcy nadal nie śpią spokojnie, a produkcja win owocowych spada.
Z danych GUS wynika, że już drugi rok z rzędu produkcja win owocowych w Polsce mocno spada. Najpierw w 2015 r. zmalała o 13,5 proc., a w kolejnym roku o 12 proc. W całym 2016 r. do butelek trafiło 77,6 mln litrów win owocowych. Dla porównania, w 2013 r. produkcja wyniosła 94,6 mln litrów.
Nadciąga dyrektywa
Zrzeszający krajową branżę Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa przystąpił właśnie do europejskiej organizacji...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta