Nasze śmietniki kipią od marnowanej żywności
Rocznie na całym świecie wyrzucana jest 1/3 wyprodukowanej żywności, w Europie – połowa. Polska odpowiada za 10 proc. marnotrawstwa UE, co daje nam piątą pozycję w niechlubnym rankingu i wynosi 9 mln ton jedzenia.
Do ograniczenia wielkości zakupów i marnowania produktów spożywczych przekonać może konsumentów przede wszystkim argument finansowy. Dzięki zredukowaniu ilości wyrzucanego jedzenia każdy Polak mógłby zaoszczędzić ponad 2...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta