Nie taka bułka straszna
Spożywanie węglowodanów z umiarem wydaje się optymalne dla zdrowia.
Jedno z najbardziej opiniotwórczych czasopism medycznych „The Lancet" opublikowało wyniki szeroko zakrojonego badania ryzyka arteriosklerozy w społecznościach (ARIC) w USA. Okazało się, że żadne skrajne podejście dietetyczne nie służy długiemu życiu w zdrowiu.
Wśród ponad 15 400 badanych osoby, które czerpały energię w mniej niż 40 proc. i więcej niż 70 proc. z węglowodanów żyły średnio krócej. Ryzyko śmierci było najmniejsze u umiarkowanych (50–55 proc. energii) zjadaczy cukrów prostych i złożonych zawartych w słodyczach, miodzie zbożach, owocach, warzywach i nabiale.
Oszacowano, że od 50. roku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta