Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Światowy Dzień Żywności: dać rybę i wędkę

16 października 2018 | Nauka | Malwina Użarowska

Polska Akcja Humanitarna zwraca uwagę, że walka 
z głodem i niedożywieniem 
to nie tylko rozdawanie paczek z żywnością.

Celem ustanowienia w 1979 r. 16 października Światowym Dniem Żywności jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych. Ma wzmocnić poczucie solidarności w walce z głodem i niedożywieniem oraz skłonić do działania.

Wiedza i świadomość to jednak nie wszystko. Zbiórki żywności prowadzone przez różne instytucje angażują obywateli do aktywnego udziału w przeciwdziałaniu ubóstwu. Jednocześnie warto wiedzieć, że Polska jest w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o marnowanie żywności.

Susze, powodzie, konflikty zbrojne i kryzysy ekonomiczne sprawiają, że na całym świecie głodem...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11181

Wydanie: 11181

Spis treści
Zamów abonament