Polak kupuje wina eko, ale ich nie produkuje
Choć mamy ekologiczne winnice, nie produkujemy organicznego wina. 90 proc. takich winnic jest w Unii Europejskiej, rynek rośnie, a Polacy nie mają certyfikatów. aleksandra ptak-iglewska
W ślad za rosnącym rynkiem ekologicznej żywności rośnie zainteresowanie winami ekologicznymi. Wydawałoby się wręcz, że to wymarzona sytuacja dla polskich winnic, niewielkich, ale za to często położonych w czystych regionach. Jednak produkcja ekowina w Polsce powoli raczkuje.
Zdążyć z certyfikatem
Rynek win ekologicznych ma wynieść do roku 2022 nawet miliard butelek – szacuje IWSR, brytyjski instytut analizujący rynek wina. 670 mln butelek wina ekologicznego wypitych w 2017 r. oznacza dwa razy lepszy wynik niż zaledwie pięć lat wcześniej. Już dziś wina organiczne stanowią 3,6 proc. całego rynku wina, szacuje BeverageDaily.
Tymczasem w Polsce jeszcze w ubiegłym roku producentów win ekologicznych w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta