Na koniec roku żywność nie stanieje
Sezonowe spadki cen żywności w IV kwartale nie sprowadzą cen do poziomów sprzed podwyżek. Aleksandra ptak-iglewska
Po sierpniowych danych o inflacji widać już, że z tempem wzrostu cen 7,2 proc. żywność drożeje najszybciej od maja 2011 r. Prognozy analityków wskazują, że do końca roku nadal czekają nas podwyżki.
Mleko, mięso, cukier
Prognozy analityków banków BNP Paribas, Credit Agricole, ING Bank Śląski, Alior, Santander i PKO BP wskazują na nadchodzące na koniec listopada podwyżki cen mięsa, mleka, jaj, rzepaku i cukru.
Jako jedyny dziennik, „Rzeczpospolita" już od półtora roku bada kierunki, w jakich będą rozwijały się ceny głównych surowców rolnych. Według średniej wyciągniętej z prognoz analityków sześciu banków. Wielokrotnie trafnie zapowiadaliśmy nadchodzące podwyżki żywności, spowodowane wzrostem eksportu, spadkiem produkcji, suszą i innymi czynnikami. Tym razem analitycy sześciu banków zapowiadają, że na koniec listopada podrożeje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta