Droga mleczna człowieka
Wydawałoby się, że mleko towarzyszyło ludzkości od początku. A jednak wcale tak nie było. Najnowsze odkrycia archeologiczne rzucają nowe światło na to, jak człowiek uczył się czerpać z jego dobrodziejstw.
Trzy wydarzenia wpłynęły w sposób rewolucyjny na dzieje ludzkości, wszystkie związane z „gastronomią": ogień umożliwił zmianę struktury pożywienia roślinnego i mięsnego, a gotowane i pieczone mięso przyspieszyło rozwój struktury mózgu; rolnictwo wprowadziło na wielką skalę skrobię, nowe pokarmy, chleb, piwo, wino, umożliwiło wzrost liczby ludności, ale też pogorszyło stan jej zdrowia; trzeci przełom spowodowała przypadkowa mutacja, która otworzyła przed człowiekiem świat mleka i częściowo naprawiła błędy rolnictwa.
Zwierzęce mleko w ludzkiej diecie bynajmniej nie występuje od „zarania dziejów", przeciwnie, pojawiło się w niej bardzo późno. Jeśli przyjąć, że historia gatunku homo liczy 3 miliony lat, historia gatunku homo sapiens 100 tysięcy lat, to mleko zwierzęce pojawiło się w diecie nie wcześniej niż 10 tysięcy lat temu.
Tylko dla dzieci i starców
Sto wieków to czas wystarczający, aby mleko nabrało istotnego znaczenia kulturowego i silnie wrosło w tkankę języka. Doczekało się poczesnego miejsca w przysłowiach i frazeologizmach, także w polszczyźnie: „Nie warto płakać nad rozlanym mlekiem", „Kraina mlekiem i miodem płynąca", „Kto się przerzuci z wódki na mleko, nie pociągnie daleko". Powiedzenie, że komuś brakuje już tylko „ptasiego mleka", oznacza dobrobyt tak duży, że trudno o większy, zaś „mleko...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta