Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Opłata cukrowa może pomóc w zmianie nawyków żywieniowych

17 listopada 2020 | Rzecz o zdrowiu | Jeremi Jędrzejkowski
Cena może zadecydować o tym, który produkt trafi do koszyka, a z którego klienci będą rezygnować. Dlatego państwo polskie zdecydowało się, aby obłożyć dodatkową opłatą produkty negatywnie oddziaływujących na zdrowie - tłumaczyli uczestnicy debaty
źródło: Rzeczpospolita
Cena może zadecydować o tym, który produkt trafi do koszyka, a z którego klienci będą rezygnować. Dlatego państwo polskie zdecydowało się, aby obłożyć dodatkową opłatą produkty negatywnie oddziaływujących na zdrowie - tłumaczyli uczestnicy debaty
dr Małgorzata  Gałązka-Sobotka dyr. Instytutu Zarządzania  w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego
źródło: Fotorzepa
dr Małgorzata Gałązka-Sobotka dyr. Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego
Marta Pawłowska dyrektor Biura Profilaktyki Zdrowotnej Narodowego Funduszu Zdrowia
źródło: Fotorzepa
Marta Pawłowska dyrektor Biura Profilaktyki Zdrowotnej Narodowego Funduszu Zdrowia
prof. Leszek Czupryniak Samodzielny Publiczny  Centralny Szpital Kliniczny  w Warszawie
źródło: Fotorzepa
prof. Leszek Czupryniak Samodzielny Publiczny Centralny Szpital Kliniczny w Warszawie
Anna Śliwińska prezes Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
źródło: Fotorzepa
Anna Śliwińska prezes Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Według szacunków nowy podatek miałby przynieść do budżetu ok. 3 mld zł rocznie. Z tego ponad 96 proc. trafiłoby do NFZ i miałoby być wykorzystywane m.in. na leczenie chorób dietozależnych.

Od 2021 r. w Polsce wejdzie w życie opłata cukrowa od napojów słodzonych, zwana też podatkiem od cukru. Będzie podzielona na część stałą i zmienną.

Opłata stała wyniesie 50 gr za litr napoju z dodatkiem cukru lub substancji słodzącej, a dodatek 10 gr za litr napoju zawierającego substancję aktywną (kofeina lub tauryna). Natomiast opłata zmienna wyniesie 5 gr za każdy gram cukru powyżej 5 gram/100 ml, w przeliczeniu na litr napoju. Maksymalna wysokość opłaty wynosi 1,2 zł w przeliczeniu na litr napoju.

Według szacunków opłata rocznie może przynosić ok. 3 mld zł. Znaczna jej większość (96,5 proc.) ma trafiać do Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ), a reszta (3,5 proc.) – do budżetu państwa. Jak najefektywniej wykorzystać te pieniądze? Na co powinny zostać przeznaczone, jeśli chodzi o terapię cukrzycy i zapobieganie otyłości, ale także profilaktykę? Propozycje dotyczące jak najlepszego spożytkowania tych środków przedstawiali eksperci podczas debaty „Opłata cukrowa – jak osiągnąć jej prozdrowotny efekt".

Motywacja do zmiany nawyków

Dr Małgorzata Gałązka-Sobotka, dyrektor Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego, przypomniała, że ideą, jaka przyświecała wprowadzeniu opłaty cukrowej, było stworzenie wzmocnienia negatywnego, które zachęci do zmiany nawyków żywieniowych, szczególnie dzieci i młodzież.

– W...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 11815

Wydanie: 11815

Spis treści

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament