Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gorąca przyszłość polskiego pinota

07 sierpnia 2021 | Plus Minus | Tomasz Prange-Barczyński
Normalny cykl wegetacyjny winorośli został zachwiany. Powszechne  w ostatnich latach wiosenne przymrozki łatwo atakują młode pędy
źródło: Shutterstock
Normalny cykl wegetacyjny winorośli został zachwiany. Powszechne w ostatnich latach wiosenne przymrozki łatwo atakują młode pędy

Dolny Śląsk winiarskim rajem, czołowe chardonnay domeną Szkocji? Tak mogą wyglądać zmiany winnej geografii spowodowane ociepleniem klimatu. To jednak wersja optymistyczna.

 

Pachniał intensywnie jeżynami, jagodami, w ogóle – leśnymi owocami, a nuta fiołka dodawała mu szczególnego uroku. Był przy tym szczodry, wyjątkowo mięsisty, wypełniał usta i cieszył solidną strukturą. – To ma być polskie wino? – dopytywał Martin Foradori, degustując Pinot Noir 2018 z Winnicy Turnau – chyba nowozelandzkie... Specjalista od pinota z Południowego Tyrolu nie mógł wyjść ze zdziwienia, gdy jesienią 2019 roku poczęstowałem go w Warszawie winem z jego ulubionej odmiany zrobionym w Baniewicach, w dolinie Dolnej Odry, ledwie 100 km od brzegu Bałtyku. Prócz tego, jak smakowało, zaskakiwało 14 proc. alkoholu. Jeszcze kilkanaście lat temu o takich parametrach polskim winiarzom się nie śniło. Owoce najczęściej z trudem dojrzewały, a jeśli czegoś w nich było dużo, to kwasu. Tymczasem gorący 2018 rok zasłynął w polskich winnicach tym, że czerwonym winom brakowało często właśnie odpowiedniej kwasowości.

Wnioski wydają się proste – klimat się ociepla, w krajach takich jak Polska panują coraz wyższe temperatury, co przekłada się na dojrzałość winogron. Wysoka zawartość cukru oznacza w konsekwencji więcej alkoholu po fermentacji. Ergo, granica upraw winorośli przesuwa się na północ i za kilka lat będziemy raczyć się nie tylko pinotami z zachodnio-pomorskiego, ale też rieslingiem z Laponii....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12033

Wydanie: 12033

Zamów abonament