Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Część napiwków rozlicza pracodawca

18 października 2021 | Podatki i księgowość | Przemysław Wojtasik

Właściciel restauracji musi pobrać zaliczkę na podatek od dobrowolnych datków dla kelnerów wpłacanych przez terminal.

Fiskus nie ma wątpliwości, że napiwek jest przychodem kelnera. Jeśli jest przekazywany za pośrednictwem pracodawcy, to należy go rozliczyć tak jak podstawowe wynagrodzenie. Tak wynika z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 13 września 2021 r. (0115-KDIT2.4011.462.2021. 1.MM).

Wystąpiła o nią spółka prowadząca restaurację. Pracujący w niej kelnerzy często otrzymują napiwki. Odbywa się to w dwóch formach. Pierwsza: klienci przekazują resztę lub inną kwotę w gotówce. Druga: doliczają napiwek do...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12094

Wydanie: 12094

Spis treści
Zamów abonament