Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Świąteczne marnowanie

15 kwietnia 2022 | Pierwsza strona | Piotr Skwirowski

Niemal 40 proc. z nas przyznaje się do wyrzucania jedzenia po Wielkanocy. Co roku w tym okresie do kosza trafia dwa–trzy razy więcej żywności niż poza nim.

Wyrzucamy głównie sałatkę jarzynową (62 proc.), pieczywo (39 proc.), różnego rodzaju szynki (25 proc.), warzywa i owoce (23 proc.). Wysoko na tej liście znalazły się też wielkanocne symbole, jak jajka na twardo czy baranek z cukru (po 21 proc.). Aż 84 proc. z nas przygotowuje pisanki z jajek gotowanych, które potem nierzadko lądują w koszu.

Podstawowy powód – na święta kupujemy i przygotowujemy za dużo. A potem nie potrafimy niewykorzystanej żywności zagospodarować, przetworzyć. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez Kantar Public dla Too Good To Go.

Wydanie: 12243

Wydanie: 12243

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Zamów abonament