Chętniej jemy zamienniki mięsa
Już nawet 100 mln zł jest wart rynek zamienników mięsa w Polsce. Tym samym wpisujemy się w światowe trendy. Inwestycje w tej branży potwierdzają zainteresowanie konsumentów.
Polski rynek zamienników mięsa jest dalekim odbiciem globalnej sceny, ale powtarza te same trendy. Polskie firmy wypuszczają masowo nowe produkty. Rosnącej dwucyfrowo sprzedaży nie przeoczył Nielsen.
Lawina ruszyła
Wartość rynku zamienników mięsa w Polsce wyniosła prawie 100 mln zł w ciągu zaledwie dziewięciu miesięcy, od września 2021 r. – gdy Nielsen zaczął badać tę niszę – do maja 2022 r. Firma zwraca uwagę, że rozwój widać w zasadzie we wszystkich mierzonych wymiarach: klienci kupują więcej zamienników mięsa, rośnie też wartość sprzedaży.
Bliższe spojrzenie na paragony może nieco zaskakiwać, bo blisko trzy czwarte rynku pod względem wartości stanowią zamienniki nie samego mięsa, a wędlin. Zamienniki mięs w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta