Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chętniej jemy zamienniki mięsa

07 lipca 2022 | Ekonomia i rynek | Aleksandra Ptak-Iglewska
źródło: Rzeczpospolita

Już nawet 100 mln zł jest wart rynek zamienników mięsa w Polsce. Tym samym wpisujemy się w światowe trendy. Inwestycje w tej branży potwierdzają zainteresowanie konsumentów.

Polski rynek zamienników mięsa jest dalekim odbiciem globalnej sceny, ale powtarza te same trendy. Polskie firmy wypuszczają masowo nowe produkty. Rosnącej dwucyfrowo sprzedaży nie przeoczył Nielsen.

Lawina ruszyła

Wartość rynku zamienników mięsa w Polsce wyniosła prawie 100 mln zł w ciągu zaledwie dziewięciu miesięcy, od września 2021 r. – gdy Nielsen zaczął badać tę niszę – do maja 2022 r. Firma zwraca uwagę, że rozwój widać w zasadzie we wszystkich mierzonych wymiarach: klienci kupują więcej zamienników mięsa, rośnie też wartość sprzedaży.

Bliższe spojrzenie na paragony może nieco zaskakiwać, bo blisko trzy czwarte rynku pod względem wartości stanowią zamienniki nie samego mięsa, a wędlin. Zamienniki mięs w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12311

Wydanie: 12311

Spis treści

Reklama

Zamów abonament