Słynne 12 kroków
Karać alkoholików czy leczyć? Przez dziesięciolecia odpowiedź nie była oczywista. Przełomu w świadomości społecznej dokonał profesor Elvin Morton Jellinek w 1942 roku. Podejście do osób uzależnionych pomógł też zmienić ruch Anonimowych Alkoholików.
Od około 1820 roku nastąpił ponowny, bardzo gwałtowny wzrost konsumpcji alkoholu w Europie, osiągając w 1900 roku średni poziom 10 litrów na osobę. Był to tak zwany drugi kryzys alkoholowy. I znowu wpłynęło na to wiele czynników.
Migracje. Uprzemysłowienie skutkowało powstawaniem coraz to nowych fabryk, czego następstwem były masowe migracje „za chlebem”, głównie ze wsi do miasta. Ludzie zmieniający miejsce zamieszkania zmieniali także cały dotychczasowy system zwyczajów i relacji społecznych (opuszczali duże, wielopokoleniowe rodziny), w których tkwili. Żyli w izolacji i anonimowo w wielkich molochach, zamieszkując dzielnice nędzy. Ludzie ci byli szczególnie narażeni na pokusę, aby za pomocą alkoholu choć na krótko zapomnieć o swoich troskach i wszechobecnej nędzy. Knajpa na rogu była przyjemnym miejscem, w którym można się było schronić, uciekając z zimnych, wilgotnych i o wiele za małych mieszkań.
Przemysł alkoholowy. Dzięki wynalezieniu urządzenia do chłodzenia potraw, wprowadzeniu maszyn do produkcji piwa i nowych możliwości transportowych (kolej żelazna) możliwy był ogromny rozwój handlu alkoholem. Nieprzypadkowo pierwszy pociąg jadący po nowo otwartej linii kolejowej w Niemczech przewiózł… dwie beczki piwa. Powstawały nowe browary i gorzelnie, w których alkohol zaczęto produkować na skalę przemysłową, i proces ten był coraz tańszy....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)

