Cukier zalicza cenowy rajd na giełdach i na półkach
Plony pod znakiem zapytania windują ceny cukru. Jakby już nie było drogo – w ciągu roku surowiec w Polsce niemal podwoił cenę. W kraju obsiano jednak dopiero połowę areału.
Konserwatywny zwykle rynek rolny od roku dostarcza silnych wrażeń. Tak jest i teraz – gdy rekordowe po wybuchu wojny ceny zbóż wróciły do średnich poziomów, ostro w górę skoczyły ceny cukru na giełdach na świecie, ale też na sklepowych półkach w Polsce.
Choć Polska produkuje tylko ok. 2 mln ton cukru (światowa produkcja wynosi ok. 180 mln ton), to jednak w Europie jesteśmy liczącym się graczem. Wszystko dzięki temu, że Europa jest głównym producentem cukru białego, który w ogólnej produkcji cukru zajmuje jedynie 20 proc., pozostałe 80 proc. słodkiego tortu pochodzi z trzciny cukrowej.
Plony dobre albo nie
Cukier poniżej 3 zł za kilogram ostatni raz występował w Polsce... we wrześniu 2021 r. W porównaniu z tamtym okresem, dziś ceny cukru są bardzo słone, wzrosły o 124 proc., a za kilogram...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta