Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Cukier krzepi coraz mocniej

24 kwietnia 2023 | Pierwsza strona | Aleksandra Ptak-Iglewska

Ceny cukru notują rekordy na światowych giełdach, a w Polsce w ciągu roku wzrosły niemal dwukrotnie. Zdaniem ekspertów surowiec może być jeszcze droższy.

Choć notowania pozostałych surowców rolnych wreszcie się uspokajają, cukier w Polsce i na świecie ma właśnie swoje pięć minut.

Giełdy notują spektakularny wzrost kontraktów terminowych: w Londynie notowania cukru białego przekraczały nawet poziom 700 dol./t. Także lokalnie, na polskich półkach, w ciągu roku cukier podrożał o 81 proc. Główna przyczyna związana jest z niepewnością podaży, wzmacnianą jeszcze przez największych producentów – Indie ograniczają eksport, a Chiny obniżyły prognozy produkcji. Także w Europie pogoda może zaszkodzić plonom.

POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 12554

Wydanie: 12554

Spis treści
Zamów abonament