Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dlaczego należy bardzo uważać na mięso z targu

20 lutego 2024 | Rzecz o zdrowiu | Joanna Ćwiek-Świdecka
Należy unikać mięsa i wędlin pochodzącego z nieznanego źródła i przechowywanego w złych warunkach
autor zdjęcia: east news
źródło: Rzeczpospolita
Należy unikać mięsa i wędlin pochodzącego z nieznanego źródła i przechowywanego w złych warunkach

Mięso przechowywane w nieodpowiednich warunkach może prowadzić do ostrych zatruć pokarmowych.

Wymioty, biegunka, gorączka bóle brzucha – to niektóre objawy zatrucia pokarmowego. Alert w tej sprawie wysłany za pośrednictwem RBC trafił do mieszkańców pięciu powiatów na terenie województwa podkarpackiego: stalowowolskiego, niżańskiego, mieleckiego, tarnobrzeskiego i kolbuszowskiego.

Powodem jego wysłania była śmierć mężczyzny po zakupionej na targu w Nowej Dębie galaretki mięsnej.

Zatrute podroby

W sobotę podkarpacki sanepid wydał pilny komunikat dotyczący tej sytuacji. „Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Sanitarny otrzymał informację w dniu 17.02.2024 roku w godzinach nocnych, dotyczącą zgonu jednej osoby oraz hospitalizacji dwóch innych, w wyniku zatrucia pokarmowego spowodowanego spożyciem niewiadomego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12803

Wydanie: 12803

Spis treści
Zamów abonament