Ponad 10 mld zł wydamy na posiłki z dostawą
Za branżą kolejny trudny rok z ogromnym wzrostem kosztów i cen. Oczekiwania co do 2024 r. są zdecydowanie bardziej optymistyczne. Firmy chcą dalej inwestować.
Branża gastronomiczna w ostatnich latach na brak wyzwań nie narzeka. Najpierw pandemia z długimi lockdownami i wymuszoną obsługą w dostawie, później ogromna inflacja i wzrost kosztów pracy, co przekłada się na wyższe ceny dla ostatecznego odbiorcy. W efekcie średnia wartość zamówienia posiłku wzrosła aż o niemal 15 proc., do 85,9 zł – wynika z raportu firmy Stava, który „Rzeczpospolita” poznała pierwsza.
W niektórych rejonach średnia wartość jednego zamówienia wyniosła ponad 100 zł. Tak było m.in. w Warszawie na Woli, Ursynowie i Targówku, a także w Gdyni, Szczecinie czy Gliwicach. To nie tylko efekt większych zamówień, ale po prostu wyższych cen.
Rynek nadal rośnie
Z danych firmy Stava (zajmującej się logistyką dostaw dla sektora gastronomicznego) wynika, że w 2024 r. wartość rynku dostaw posiłków wyniesie ok. 10,3 mld zł, a cały rynek...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta