Codzienne wybory, globalne skutki
W czasach, gdy świat zmaga się z potrójnym kryzysem – zmianą klimatu, zanieczyszczeniem środowiska i utratą bioróżnorodności – coraz częściej mówi się o potrzebie zmiany stylu życia i sposobu konsumpcji. Eksperci są zgodni: każdy z nas ma wpływ na przyszłość planety.
Wielka ekologia zaczyna się od małych kroków, od decyzji, które zapadają w naszych rodzinach i dotyczą prostych wyborów konsumpcyjnych – mówi Krzysztof Mączkowski, ekspert ds. ochrony środowiska z Uniwersytetu WSB Merito. Jak dodaje, wielu osobom trudno jest dostrzec bezpośredni związek między kupowaniem a ochroną środowiska, a temat ten bywa różnie interpretowany. Jednak, jego zdaniem, to właśnie jakość i ilość kupowanych produktów mają kluczowe znaczenie. Liczy się nie tylko to, co wybieramy, ale i ile kupujemy. Mączkowski zwraca uwagę na przykład żywności, który najdobitniej pokazuje skalę problemu. – Żywność jest dostępna praktycznie wszędzie, często w niskiej cenie, co sprzyja nadmiernym zakupom. Ale konsekwencją tego jest skala jej marnotrawienia. Według danych statystyczny Polak marnuje prawie 250 kg żywności rocznie: najczęściej z powodu przegapienia daty ważności produktu, z powodu robienia zbyt dużych zakupów, kupna złego jakościowo produktu, niewłaściwego przechowywania czy braku pomysłu na ich wykorzystanie. A skutkiem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)