Żywność coraz bardziej niezdrowa
Wraz z rosnącymi temperaturami szybko zmienia się krajobraz zasobów żywności i bezpieczeństwa upraw. Wcześniej czy później odbije się to na naszych portfelach, a w przypadku bezczynności wywoła kryzysy humanitarne.
Wyznaczony cel – ograniczenie ocieplenia poniżej 1,5 stopnia Celsjusza w stosunku do średniej z lat 1850–1900 – wymyka nam się z rąk – twierdzi magazyn „New Scientist”. – 2025 rok będzie rywalizować z ubiegłym o miano najgorętszego w historii – dodają redaktorzy, odwołując się do pomiarów europejskiego instytutu badawczego Copernicus oraz amerykańskiego Berkeley Earth.
Dane nie pozostawiają tu większych wątpliwości: kwiecień był kolejnym – 21. w gronie 22 minionych miesięcy – rekordowym pod względem temperatur okresem. Rekordowym również w tym względzie, że wspomniany cel klimatyczny został w tym czasie przebity: według badaczy z Copernicusa wzrost kwietniowych temperatur wyniósł 1,51 st. C. Naukowcy z Berkeley szacują go na 1,49 st. C. Ubiegły rok w przeciągu dwunastu miesięcy przyniósł nam średnią 1,55 st. C, a prognozy na ten wskazują, że niemal dorówna on poprzedniemu (53 proc. szans), a może nawet go przewyższy (18...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
