Francuski chleb, włoskie normy
Ochrona zdrowia publicznego a swobodny przepływ towarów
Francuski chleb, włoskie normy
CEZARY MIK
Prawo wspólnotowe ma pierwszeństwo przed prawem krajowym.
Do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS) 21 listopada 1995 r. dotarły pytania włoskiego Pretore di Pordenone, odnoszące się do interpretacji art. 30 i 36 traktatu o Wspólnocie Europejskiej (TWE) . Przepisy te dotyczą zakazu stosowania ograniczeń ilościowych i środków prawnych o skutku równoważnym w przepływie towarów w handlu między państwami członkowskimi (art. 30) oraz możliwości ograniczania swobody przepływu towarów ze względów pozagospodarczych (art. 36) .
Pytania sformułowano w związku zpostępowaniem wszczętym z odwołania T. Morellato, pełnomocnika Soveda Srl, od trzech decyzji wydanych w 1994 r. przez lokalną jednostkę sanitarną (Unita sanitaria locale) . Urząd ten wymierzył spółce grzywny administracyjne za naruszenie ustawy z 1967 r. o regulacji transformacji i komercjalizacji zbóż, mąki, chleba i makaronów. Soveda była wyłącznym dystrybutorem we Włoszech chleba mrożonego, legalnie produkowanego i komercjalizowanego we Francji przez firmę BCS z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta