Cudowna soja
Cudowna soja
Amerykańscy uczeni Akademii Medycznej Wake Forest wykryli w soi fitoestrogen (izoflawon) obniżający stężenie cholesterolu we krwi o 10 proc. W 1995 r. po raz pierwszy ukazały się badania sugerujące, że spożywanie tej rośliny korzystnie wpływa na lipidy i chroni przed chorobą niedokrwienną serca. Jej zalety zaczęto analizować, gdy zauważono, że Azjaci, którzy często ją spożywają, rzadziej chorują na serce niż Amerykanie. Ale soja może też zmniejszyć ryzyko raka. Biochemicy Uniwersytetu Południowej Kaliforni w Los Angeles wykryli w niej jeszcze inny fitoestrogen (genistein) , tym razem hamujący rozwój komórek nowotworowych. Według "New Scientist", wyjaśnia to, dlaczego Azjaci rzadziej chorują również na nowotwory piersi, jelit oraz prostaty. Częściej chorują, gdy zmienią dietę, co najbardziej widoczne jest na przykładzie osób emigrujących do USA.
z. w.