Smak gorącego kartofla
Smak gorącego kartofla
FOT. (C) ANDRZEJ RYBICKI PAP-CAF
- Moniuszko jest jak smakowity kawał czarnego razowca i gorącego kartofla. Śpiewane na zapiecku "Po nocnej rosie" i "Złota rybka" stały się tradycją wiejskich chat i prowincjonalnych miasteczek. Zabrano mu natomiast ekskluzywność tak ważną dla części snobistycznej elity polskiego kołtuństwa.
Nikt nie miałby problemów ze wskazaniem, kto wypowiedział te słowa. Tylko jedna osoba w tak niekonwencjonalny sposób potrafi bronić Stanisława Moniuszki i bezkompromisowo...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta