Smakowite książki
Smakowite książki
Kiedy kilka lat temu rozpoczynając karierę jako domowa kucharka zaczęłam studiować kuchnię japońską, okazało się, że spośród licznych propozycji dań jestem w stanie zaserwować jedynie... ryż (oczywiście po japońsku). Teraz jest zupełnie inaczej. Nawet w sklepie o nieszczególnie wyrafinowanej ofercie możemy dostać różne egzotyczne składniki potraw, w supermarketach aż roi się od dziwacznych produktów spożywczych, a w większych miastach nie brakuje specjalistycznych sklepów z żywnością. Czasy się zmieniają, także od kuchni. Zmieniły się również dostępne na rynku książki kucharskie. Gdy pod koniec lat 80. Marek Łebkowski, znany artysta-fotografik, autor książek kulinarnych i wielki smakosz, udał się do Krajowej Agencji Wydawniczej z propozycją wydania oryginalnej książki kucharskiej, usłyszał, że "dania z krewetek są niezgodne z moralnością klasy robotniczej". Teraz nie brakuje opracowań, w których doszukać się można przedziwnych dań z przedziwnych składników, a krewetki to już chleb powszedni.
Ale... zacznijmy od schabowego. Typowym prezentem jest oczywiście jakieś opasłe tomisko pod tytułem "Kuchnia polska". Wydawcy proponują różne wersje takich opracowań dla pań hołdującym tradycyjnemu modelowi żywienia. Klasyczną już pozycją jest "Kuchnia polska" Polskiego Wydawnictwa Ekonomicznego....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta