Królewski strzał
Królewski strzał
"Komu z nas nie podnosi się poziom adrenaliny, kiedy zagra trąbka i słychać, że ruszyła naganka, kiedy zając rusza z kotliny i idzie prosto na nas, a my głęboko wierzymy, że nie skręci ani w lewo, ani w prawo, tylko da nam szansę na sztychowy strzał królewski zakończony efektownym rolowaniem" - zadaje retoryczne pytanie Grzegorz Rusak na łamach "Łowca Polskiego".
"Nikogo chyba nie trzeba przekonywać - pisze dalej ten sam autor - że smaczniejsze będą kotlety z zająca młodego, gdyż ze starego i żylastego mięsa nawet kucharz artysta miękkiej potrawy nie wyczaruje". Podaje też przepisy na wyborne potrawy z zająca, takie jak kotlety z combra świeżej tuszy, kotlety siekane z całej tuszki, smaczne sznycle, jak też na zająca uduszonego z jarzynami.
I dodaje: "Dania z szaraka podawano w domach myśliwskich niemal codziennie". Pewnie tak było, skoro ojciec autora w ciągu jednego tylko polowania "zrolował" 46 zajęcy.
Dziś myśliwy musi dzielić się szarakiem ze znacznie większą liczbą jego amatorów niż dawniej. Z polującymi gromadnie krukowatymi, z jastrzębiem, lisem, wilkiem, rysiem, orłem przednim, puchaczem, kuną, borsukiem, wreszcie ze...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta