Wydarzenia -Projekty-Produkty
Piwo lepsze dla serca niż wino
Piwo może lepiej chronić przed zawałem serca niż czerwone wino, jak też inne - mocniejsze trunki. Wprawdzie wino obfituje w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko choroby wieńcowej, jednak w piwie są duże ilości witaminy B6 hamującej powstawanie homocysteiny - substancji podejrzewanej o to, że jest groźniejszym nawet czynnikiem ryzyka zawału serca niż tzw. zły cholesterol (LDL). Wskazują na to obserwacje 111 zdrowych mężczyzn, jakie przeprowadzili badacze holenderscy Instytutu Badania Żywności: ci z nich, którzy pili piwo, mieli we krwi o 30 proc. więcej witaminy B6. - Umiarkowane spożycie alkoholu ma korzystny wpływ na niektóre procesy w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta