Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wydarzenia -Projekty-Produkty

29 kwietnia 2000 | Nauka i Technika | DN

WYDARZENIA - PROJEKTY - PRODUKTY

Piwo lepsze dla serca niż wino

Piwo może lepiej chronić przed zawałem serca niż czerwone wino, jak też inne - mocniejsze trunki. Wprawdzie wino obfituje w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko choroby wieńcowej, jednak w piwie są duże ilości witaminy B6 hamującej powstawanie homocysteiny - substancji podejrzewanej o to, że jest groźniejszym nawet czynnikiem ryzyka zawału serca niż tzw. zły cholesterol (LDL). Wskazują na to obserwacje 111 zdrowych mężczyzn, jakie przeprowadzili badacze holenderscy Instytutu Badania Żywności: ci z nich, którzy pili piwo, mieli we krwi o 30 proc. więcej witaminy B6. - Umiarkowane spożycie alkoholu ma korzystny wpływ na niektóre procesy w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1999

Spis treści

Media, Internet

Zamów abonament