Dieta grzeszników
Czerwone wino wydłuża życie, ma dobroczynny wpływ na zawały serca i nowotwory
Dieta grzeszników
RYS. MICHAŁ KORSUN
ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI
Naukowcy niemal prześcigają się w udowadnianiu, że napoje alkoholowe - głównie wino i piwo - w umiarkowanych ilościach służą zdrowiu: zmniejszają ryzyko zawału serca i nowotworów, a nawet wydłużają życie. Błędne i zgubne jest jednak mniemanie, że należy pić alkohol, żeby być zdrowym.
Chodzi o to, by we wszystkim zachować umiar, a z tym jest właśnie najgorzej, szczególnie w obcowaniu z tak podstępnymi napojami, jakim są wszelkiego rodzaju trunki. Nie można jednak chować głowy w piasek. Mimo podejrzeń, że przynajmniej część tych badań jest podsycanych przez przemysł alkoholowy, są powody do tego, by się zastanowić, na ile napoje te faktycznie sprzyjają zdrowiu. Tym bardziej, że lista tych korzyści stale się wydłuża.
Czerwona pokusa
Pierwsze wzmianki o tym, że wszelki alkohol w umiarkowanych ilościach zmniejsza groźbę choroby wieńcowej,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta