K jak kuchenka,cz 1
K jak KUCHENKA, cz. I
Jeżeli planujemy wyjazd pod namiot, dobrze zaopatrzyć się w kuchenkę. W sprzedaży są różnorakie kuchenki, na różne rodzaje paliw i każda z nich ma swoje plusy i minusy. Kuchenki na gaz są łatwe w obsłudze, mają dużą wydajność, można ich używać w zamkniętych pomieszczeniach, np. w namiocie, bo nie wydzielają dużo spalin. Do wyboru mamy kuchenki z pojemnikami wtykowymi lub zewnętrznymi. Zaletą tych drugich jest to, iż można je po gotowaniu odłączyć. Pojemniki wtykowe muszą być na stałe przymocowane do kuchenki, co jest niewygodne w transporcie i sprawia, że kuchenka jest mniej stabilna. W butli można mieć gaz butan albo propan-butan. Butan jest mniej wydajny w niższych temperaturach. Wady kuchenek gazowych to niemożność przewożenia butli z gazem samolotem i trudności z zakupem paliwa w niektórych krajach. EDI