Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Winobranie w noworoczną noc

30 grudnia 2000 | Plus Minus | LL
źródło: Nieznane

OBYCZAJE

Pachniało rodzynkami i palonymi orzeszkami ze śladami suszonej skórki pomarańczowej i wanilii

Winobranie w noworoczną noc

NA BEZLISTNYCH KRZEWACH ZOBACZYłEM W RODZYNKI NIEMAL SKANDYZOWANE WINOGRONA. POLETKO OTOCZONE BYŁO ROZPIĘTĄ NA TYCZKACH SIATKĄ, A Z GŁOŚNIKÓW ROZLEGAŁY SIĘ PRZERAŻAJĄCE DŹWIĘKI - ELEKTRONICZNE STRACHY NA WRÓBLE

FOT. LUDWIK LEWIN

LUDWIK LEWIN

Pacherenc du Vic Bilh. To dziwna nazwa nawet dla ucha osłuchanego z francuszczyzną. Dopiero niedawno dowiedziałem się, że to nie po francusku, ale po gaskońsku. Najpierw jednak zadziwiło mnie, że jest to wino, a zaraz potem, że winogrona, z których powstało, zbierane są w noc sylwestrową.

Rześka słodycz

Wiadomość o sylwestrowym pacherencu przeczytałem w agencji prasowej: oto po raz pierwszy noworoczne zbiory przeznaczone miały być na sprzedaż. Dotychczas niewielką ilość uzyskaną z sylwestrowego winobrania pito na miejscowych przyjęciach lub obdarowywano nimi ludzi ważnych, do których - pomyślałem - na pewno się nie zaliczam.

Zrobiłem mały wywiad. I dowiedziałem się od speców, że zimowe winobrania to nic nowego. Przecież od dawna znany jest Eiswein, czyli wino lodowe. W Austrii, Niemczech i nawet w Kanadzie zrywa się zamarznięte owoce i wyciska z nich skoncentrowany sok, syrop prawie, bo woda zmieniona...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2201

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament