Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gronkowiec w makaronie

30 stycznia 2001 | Regiony Polski - Śląskie | NB

Gronkowiec w makaronie

W trzech zakładach woj. bielskiego, w tym w Czechowicach i Rybarzowicach, w produkowanym tam makaronie odkryto gronkowca. Sanepid nakazał zamknięcie zakładów. Całe partie zakażonego makaronu zostaly zniszczone. Inspektorzy stwierdzili, że makaron zakażony został przez ludzi. Nie znaleziono bowiem gronkowca w surowcach stosowanych do produkcji.

W zakładzie w Bielsku-Białej natomiast gronkowca odkrył sam właściciel w trakcie okresowego badania towaru. Zarządził zamknięcie zakładu i generalne odkażanie, natomiast zakażony makaron spalono. Sanepid uspokaja, że gronkowiec ginie w czasie gotownia makaronu, problem jedynie w tym, aby go przedtem nie dotykać.

B.C.

Brak okładki

Wydanie: 2226

Spis treści

Regiony Polski - Podlaskie

Listy

Regiony Polski - Warmińsko-Mazurskie

Zamów abonament