Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wołowina z kodem

01 lutego 2001 | Regiony Polski - Wielkopolskie | NP

Wołowina z kodem

Kupujący wołowinę z Zakładów Mięsnych w Lesznie będą mogli sprawdzić jej pochodzenie. Leszczyński zakład jako jeden z pierwszych w Polsce wprowadza system klasyfikacji tusz wołowych.

Każda sztuka mięsa, która trafi do sklepów, będzie opatrzona etykietą z kodem kreskowym, zawierającym informacje m.in. o miejscu hodowli krowy, dacie i miejscu uboju. - Te informacje w sposób jednoznaczny pozwolą ustalić, czy mięso pochodzi z Polski czy z kraju, gdzie istnieje problem BSE - mówi Ryszard Błaszyk, dyrektor Zakładów Mięsnych w Lesznie. - W czasie uboju będzie drukowana i naklejana etykieta w ilości czterech sztuk na każdą ćwiartkę tuszy. Przy rozbieraniu tusz etykieta będzie skanowana i naklejana na tyle kawałków mięsa, na ile tusza zostanie podzielona.

Przemysław Terlecki, Radio Merkury Poznań

Brak okładki

Wydanie: 2228

Spis treści

Regiony Polski - Łódzkie

Zamów abonament