Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nauka o bochenkach

04 kwietnia 2001 | Publicystyka, Opinie | KF

WYNALAZEK Polska nowoczesna "szczepionka piekarnicza" miała być przebojem

Nauka o bochenkach

KRYSTYNA FOROWICZ

Ponad kilkaset tysięcy złotych straciła Fundacja na Rzecz Nauki Polskiej na wspieraniu wynalazku łódzkich naukowców. Oni sami zaś stargali nerwy i zdrowie. Sprawa dotyczy chleba, naszego powszedniego.

Naukowcy z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej pod kierunkiem prof. Magdaleny Włodarczyk opracowali nowoczesny preparat -naturalny liofilizowany zakwas chlebowy. Polepsza smak, wygląd i zapach pieczywa. Preparat nazywa się "kulturą starterową". Zawiera żywe kultury Lactobacillus sanfrancisco, L. brevis, L. plantarum, L. cerevisiae - cenne dla zdrowia bakterie. Bochenek chleba wypieczony na naturalnym zakwasie nie zapleśnieje przez 2 tygodnie. Jest to normalny zdrowy chleb.

Polska nowoczesna "szczepionka" miała być przebojem na rynku piekarniczym. Wszak na świecie rośnie zainteresowanie substancjami naturalnymi do produkcji...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2282

Spis treści
Zamów abonament