Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bujabezy w blasku słońca

28 września 2001 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane

Na podniebieniu Piotr Bikont

Bujabezy w blasku słońca

Kilkudniowe wakacje nad Atlantykiem spełniły moje marzenia o owocach morza. Nareszcie objadłem się ostryg, muli, krewetek, przegrzebków i innych smakołyków wyniańczonych przez wody oceanu

ILUSTROWAŁ ANDRZEJ SZEWCZENKO

Uwielbiam takie jedzenie, choć w polskich restauracjach zamawiam je rzadko. Nad Wisłą to ja oczekuję przede wszystkim fachowo przyrządzonych grzybów, dobrze przyprawionej dziczyzny, prawidłowo ugotowanych ziemniaków. Nie wybaczę podłego masła, ale też nie oczekuję bujabezów. Krewetki u nas nie rosną, więc zakładam, że aby się ich najeść, trzeba pojechać tam, gdzie je łowią.

Bujabezy? To od fenomenalnej zupy z wielu gatunków ryb i skorupiaków, na oliwie, z pomidorami, doprawianej szafranem - bouillabaisse. Jedyną prawdziwą bujabezę...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2430

Spis treści

Wspomnienia

Regiony Polski - Świętokrzyskie

Zamów abonament