Wycie wiatru i smak popiołu
Wycie wiatru i smak popiołu
Tysiącletni klasztor Ki Gompa, należący do mnichów z zakonu Żółtych Czapek, stoi na wysokości 4115 m. npm. Praktykuje tu ponad dwustu mnichów. Labirynty korytarzy w jego wnętrzu kryją słynne malowidła.
GRZEGORZ KAPLA
Tekst i zdjęcia
"Rozsypcie moje prochy w Kibbar" - poprosił przed śmiercią stary mnich z klasztoru Ki. W miejscu, gdzie spadły prochy, popłynęło źródło. Nie jestem buddystą, ale włożyłem rękę do tego źródła.
Jego Świątobliwość XIV Dalaj Lama Tybetu najlepiej czuje się w górach
Na dziedzińcu tysiącletniej świątyni czerwono od strojów pielgrzymów
Słońce wstaje tu szybko, jakby się spieszyło. I od razu bezlitośnie pali skórę. Nie tak jak w himalajskich dolinach Indii, do których dociera monsun. Tu nie ma śladu monsunu. Nie ma śladu wilgoci. Masz wrażenie, że powietrze jest bardziej suche niż na Saharze. To suchość i wiatr, a nie wysokość, dają się najbardziej we znaki. Po dwóch dniach śluzówki nosa są całe w strupach.
Wycie wiatru nie opuszcza cię ani na chwilę. I smak popiołu w ustach. Góry wokół wydają się usypane z popiołu. Hałdy pyłu we...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta