Smaki Soplicowa
Piotr Bikont
Smaki Soplicowa
Z bogacwa ciekawych potraw, bynajmniej nie tylko tych opisanych przez wieszcza, wybrałem cztery - dla mnie absolutnie rewelacyjne
Ilustrował Andrzej Szewczenko
Formuła mojej nowej rubryki w "Magazynie Rzeczpospolitej" zakłada, że z tygodnia na tydzień przeplatać się będą felietony utrzymane w gatunku kulinarnych recenzji restauracyjnych z omówieniami najciekawszych przepisów, wyszperanych w książkach kucharskich z biblioteki smakosza. Ten drugi nurt zaczynam od pozycji, którą wydano wprawdzie dwa lata temu, ale wciąż da się ją odnaleźć na półkach księgarskich. I warto. Mowa o książce Haliny Szymanderskiej Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie (nakładem wydawnictwa Prószyński i S-ka), która - wbrew temu, co sugeruje tytuł - wcale nie jest próbą rekonstrukcji opisanych przez wieszcza biesiad, ale...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta