Wieprzowina ze szpinakiem
Po raz pierwszy na świecie, w Japonii, gen szpinaku wszczepiono świni, aby poprawić jakość mięsa. Tym samym po raz pierwszy gen rośliny funkcjonuje w żyjącym ssaku, a nie w laboratoryjnie hodowanej kolonii komórek. Osiągnięcie jest dziełem zespołu biologów pod kierunkiem prof. Akira Iritani z Uniwersytetu Kinki koło Osaki. Gen FAD2 sprawia, że w wieprzowinie jest o 20 proc. mniej tłuszczów nasyconych niekorzystnych dla zdrowia. Gen FAD2 zamienia tłuszcze nasycone w kwas linolowy nienasycony. Naukowcy wszczepili gen do jajeczek zapłodnionej maciory. W rezultacie, urodzone tą drogą prosięta mają o 20 proc. tłuszczów nasyconych mniej. "Wiem, że żywność zmodyfikowana genetycznie jest źle przyjmowana przez konsumentów, ale mam nadzieję, że testy będą prowadzone, aby ludzie nabrali ochoty do jedzenia nowego rodzaju wieprzowiny" - powiedział prof. Akira Iritani.
W naszej części Europy nowa wieprzowina byłaby lepiej widziana z wszczepionym chrzanem albo kapustą.