Krzeszowicki rozpływnik Namiestnika Potockiego
Przepisy
Piotr Bikont
FOT. ANDRZEJ WIKTOR
Krzeszowicki rozpływnik Namiestnika Potockiego
Ilustrował Andrzej Szewczenko
ój serdeczny przyjaciel Staszek Mancewicz, bibliofil-kolekcjoner, wytrwały szperacz krakowskich antykwariatów, przyniósł mi właśnie książkę zupełnie niesamowitą: "Kuchnia polsko-francuska" Antoniego Teslara, kuchmistrza Ś. P. J. E. Namiestnika hr. Andrzeja Potockiego w Krzeszowicach, nakładem autora odbito w drukarni "Czasu", Kraków 1910. Niezwykłość tej książki polega na tym, że o ile Ćwierczakiewiczowa czy Monatowa to kanony polskiej kuchni mieszczańskiej, to tu mamy do czynienia z modelem polskiej kuchni arystokratycznej początku XX stulecia.
Książka Teslara pozostaje niemal...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta