Moda na grill
Moda na grill
FOT. (C) FREE
Podczas wakacji i weekendowych wypadów za miasto coraz rzadziej siedzimy przy ognisku - częściej za to grillujemy. Kiełbaski wbijane na patyki zostały zastąpione pieczonymi na ruszcie stekami, kawałkami boczku i kurczakami. Są też i tacy, którzy grilla robią w ogródku, a nawet na balkonie.
FOT. (C) FLORALAND
1.
FOT. (C) FLORALAND
2. Grille kominowe, mają otwory w solidnej "nodze", pozwalającej na regulowanie dopływu powietrza (1). Zaawansowanym kucharzom polecamy grille "kociołki" (2).
Grillowanie nie jest wielkim przedsięwzięciem - nie wymaga szczególnego wysiłku ani nakładów finansowych. Wybór "oprzyrządowania" ma w większości wypadków niewielki wpływ na ostateczny smak pieczonych potraw. Takie same steki czy kiełbaski wyjdą na najtańszym grillu kupionym w supermarkecie, jak i na "profesjonalnym" kolosie za kilkaset złotych. Wszystko zależy zatem od liczby gości i... naszych ambicji.
WARIANT I: WEEKENDOWY
Grilla można od biedy zrobić sobie samemu - wystarczą kamienie lub cegły i położona na nich kratka służąca jako ruszt. Tak naprawdę jednak nie ma się co męczyć, skoro najtańszy grill tzw. weekendowy kosztuje niecałe 15...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta